Objavljeno: 06.12.2014 Izvor: vijesti.me

Petnjičanin rekorder u prinosu heljde

Imanje Avdula Adrovića je ogledno dobro na kom studenti iz Podgorice dolaze na praksu

Avdul Adrović iz sela Vrbica u petnjičkoj opštini već je odavno prepoznat kao najveći proizvođač organske hrane u Crnoj Gori.

Ovaj skromni čovjek godinama u okviru Zemljoradničke zadruge "Vrbica", kojom sada rukovodi, na imanju ostvaruje rekordne prinose alternativnih žitarica, a prije svega heljde. 

"Zasadio sam 45 hektara sjemenskog krompira i 35 hektara žitarica. Nekoliko hektara kupusa i luka. Ova godina je znatno lošija zbog vremenskih uslova, tako su prinosi žitarica manji za 30 do 40 odsto nego ranije", priča Avdul za “Vijesti”.

On kaže da naš narod još ne poznaje i ne koristi dovoljno heljdu kao hranljivu i nadasve ljekovotu žitaricu.

"Organizovana proizvodnja heljde i njena upotreba u domaćinstvima kod nas je još u povoju, ali se čini da posljednjih nekoliko godina stvari počinju da se mijenjaju u tom pogledu", kaže Adrović.

On objašnjava da se najveći dio njegovih proizvoda plasira u Podgorici i Budvi, kao i na sajmovima, ali da se ipak dešava da se naprave veće zalihe.

"Prije dvije godine ugradili smo silose za žito kapaciteta oko 150 tona, oni su nam olakšali skladištenje, ali su nam  potrebna makar još tri takva silosa kako bismo mogli uskladištiti makar 50 odsto proizvodnje”, kaže Adrović.
Adrović ima tri silosa na imanju, ali fali još toliko
Adrović ima tri silosa na imanju, ali fali još toliko

Svi Adrovićevi zasadi, što je posebno važno, nalaze se na području Bihora, na izuzetno čistom vazduhu i na nadmorskim visinama od 850 do 1.600 metara, bez upotrebe hemijskih preparata. 

"Zadruga je registrovana za proizvodnju organske hrane i tu postižemo značajne rezultate. Zadruga je 2007. upisana u Registar proizvođača organske hrane u Crnoj Gori", dodaje Avdul.

U ZZ „Vrbica“ počeo je da radi 1984. godine, ali je sa ozbiljnijom poljoprivrednom proizvodnjom heljde, drugih rijetkih žitarica i proizvoda, krenuo prije desetak godina, zahvaljujući čemu je postao najpoznatiji u Crnoj Gori.

Zadruga ima 120 kooperanata, a zasadi se prostiru na području četiri opštine - Petnjica, Berane, Bijelo Polje i Rožaje, na Koritskoj visoravni, kao i dijelu Pešterske visoravni.

"Našu proizvodnju prati Poljoprivredni institut iz Podgorice, i mi smo im kao ogledno dobro. Često dovode studente na praksu kod nas", priča Adrović.

Zadruga je prisutna na svim sajmovima, i što se tiče Crne Gore, sigurno nema konkurenciju u ponudi integralnog brašna od heljde, raži, ječma i ovsa, o čemu se informacije mogu naći i na zvaničnom sajtu. Ove godine izlagali su na sajmu u Budvi, u Novom Sadu, Beogradu, Skoplju, a prošle godine i u Nirnbergu, u Njemačkoj. 

"Nadamo se nekim boljim vremenima, kada ćemo moći da izvozimo naše proizvode, jer nam je tržište Crne Gore malo", kaže Avdul.

On naglašava da se njihova žita, odnosno brašna od rijetkih žitarica, pakuju i prodaju u većim marketima u Crnoj Gori, i da su veoma tražena. U Zadruzi planiraju izgradnju jednog planinskog mlina na vodu, kao i eko restorana i male centrale u selu, nedaleko od Petnjice, i nešto malo dalje od Berana.

Orao u visokom letu zaštitni znak zadruge

Adrović naglašava da su veliku pomoć i podršku u smislu plasmana proizvoda dobili i od "Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije", čije sjedište je u Beranama. Ova agencija već izvjesno vrijeme čini napore da stvori novi poljoprivredni brend.

Oni nekoliko godina okupljaju jedan broj poljoprivednih proizvođača, kojima svesrdno materijalno pomažu da izađu na tržište sa zajedničkim motom "Najbolje sa naših planina". Pakovanja su jednolična, sa prepoznatljivim logom orla u letu i oznakom "Product of Bjelasica, Komovi & Prokletije".

Pod zajedničkim motom za sada svoje proizvode -  razne vrste sira, ljekovito bilje, voće, proizvode od meda, brašno i žitarice - na tržište izvan sjevernog regiona, prvenstveno u Podgorici, osim Adrovića, plasiraju još Milijanka Puletić (Kolašin), Vučko Pešić (Bijelo Polje), Batrić Čampar (Bijelo Polje), Nebojša Stanković (Berane), Feho Muratović (Petnjica), Bogdan Račić (Andrijevica) Milo Bojović (Plav), Elijas Feratović (Plav), Momo Đukić (Plav), Milija Madžgalj (Mojkovac), Velibor Šćepanović (Kolašin), Milan Kljajić (Berane), Dragan Damjanović (Mojkovac) i Nastadin Medenica (Kolašin).

Zadruga “Vrbica” svoje proizvode plasira  za oznakom orla u visokom letu i natpisom “Najbolje sa naših planina”.

Mađari poklonili mašinu

Avdula Adrovića je na njegovom imanju u Petnjici prekjuče posjetio ambasador Mađarske koji mu je na poklon donio mašinu za čišćenje žita.

"Mađarska je bogata  zemlja žitom, i nama je jako važno da su prepoznali našu zadrugu kao ozbiljnog proizvođača organske hrane. Mađari nam ovom posjetom otvaraju vrata prema zemljama Evropske unije”, rekao je prilikom te posjete Avdul Adrović.

AUTOR: Tufik Softić      FOTO: TUFIK SOFTIĆ     IZVOR: VIJESTI.ME

Preporučujemo

Dok drugi dolaze sa svih strana svijeta da se dive vještini graditelja mosta na Đurđevića Tari i lje...

  • 14.Jul.2018
  • Izvor: www.organicmarket.me

Pročitaj

Na udaljenosti 3 km od grada, u naselju Kralje, opština Andrijevica, nalazi se porodično imanje brać...

  • 31.Jul.2018
  • Izvor: www.organicmarket.me

Pročitaj

U mjestu Potoci, na udaljenosti oko 15 kilometara od Pljevalja nalazi se porodična kuća i imanje Mil...

  • 05.Aug.2018
  • Izvor: www.organicmarket.me

Pročitaj

Svi članci