Objavljeno: 27.11.2015 Izvor: vijesti.me

Ivanović: Vi pripadate onima koji rade i stvaraju i ja vam čestitam

Vesna Borović iz Pljevalja, jedan od najvećih organskih proizvođača žitarica, krompira i povrća, iskoristila je podršku Ministarstva da nabavi 70 ovaca...

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović potpisao je danas u Podgorici ugovore o dodjeli podrške za uvećanje stočnog fonda sa još 17 poljoprivrednih proizvođača sa područja Podgorice, Danilovgrada, Kolašina, Cetinja i Ulcinja. 

 Ministarstvo, kako je saopšteno, tom mjerom sa 50 odsto podržava nabavku novih grla krupne i sitne stoke i time pomaže poljoprivrednicima da započnu ili povećaju proizvodnju. 

 Ukupna vrijednost investicija danas potpisanih ugovora je 340,38 hiljada eura, od čega će Ministarstvo uplatiti 170,19 hiljada eura. 

 Ivanović je kazao da je javni poziv za uvećanje stočnog fonda najbolji odgovor na teze koje se plasiraju u javnosti da država ne vodi računa o malim proizvođačima. 

“Vi pripadate ljudima koji rade i stvaraju i ja vam čestitam na inicijativi. Poziv je na najbolji način pokazao koliko ima onih koji više vole da pričaju nego da rade. Zbog nedovoljnog interesovanja više puta smo produžavali rokove“, rekao je Ivanović. 

Potpisnici ugovora su se zahvalili Ivanoviću za mogućnost da u pola cijene nabave nova grla i unaprijede proizvodnju. Među njima je bilo i početnika u poljoprivredi, kao što je Irena Bulatović iz Podgorice, koja je zajedno sa prijateljem konkurisala za 20 muznih krava.

”Kao preduzetnici smo razmišljali o unaprijeđenju biznisa, istraživali smo tržište i odlučili se za poljoprivredu, jer je posljednjih godina postala interesantna grana, jedina koju država velikodušno pomaže, a proizvodnja hrane, uz turizam, u Crnoj Gori ima perspektivu", kazala je Bulatović nakon potpisivanja ugovora.

 Ona je rekla da za početak imaju objekat u koji će smjestiti grla, a na proljeće će izgraditi farmu u Bijelom polju sa kapacitetom za 50 grla, što znači da planiraju da se šire. 

 "Ako bude sve po planu, nećemo stati, razmišljamo o daljem unaprijeđenju proizvodnje”, navela je Bulatović.

Vesna Borović iz Pljevalja, jedan od najvećih organskih proizvođača žitarica, krompira i povrća, iskoristila je podršku Ministarstva da nabavi 70 ovaca. 

“Organska biljna proizvodnja ne može biti uspješna bez stočarske. Ovim ćemo zaokružiti sistem organske proizvodnje na farmi, čime ćemo smanjiti troškove, povećati proizvodnju i asortiman proizvoda na organsko meso, i naravno zaradu. Nabavka ovaca nam je bila namjera i kada smo počinjali proizvodnju, ali nijesmo mogli sve odjednom. Sada sam odlučila da iskoristim odličnu podršku Ministarstva kroz ovaj javni poziv i vrlo sam zahvalna zbog toga”, kazala je Borović.

Poljoprivrednik iz Ulcinja, Kraja Melind, ima veliko imanje koje je naslijedio i smatra da je bolje da bude gazda na svome, nego da radi za mnogo nižu platu kod drugog. On je konkurisao za nabavku deset muznih krava. 

 Melind je rekao da se stočarstvom bavio i ranije, ali da mu je stočni fond stradao kada se na području Ulcinja pojavila zarazna bolest. 

“Imam štalu, mehanizaciju i sve uslove da nastavim da se bavim proizvodnjom mlijeka. Imali smo dobru zaradu zbog čega sam odlučio da obnovim biznis, a odluka Ministarstva da nam obezbijedi pola sredstava mi je došla kao odlična šansa da to i ostvarim”, naveo je Melind.

 U Nikšiću je prije dva dana potpisano prvih 30 ugovora o dodjeli podrške sa poljoprivrednicima iz Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka.

BV

Borović Vesna
0.00 0
Pljevlja, Glisnica


Posjeti profil


MI

Mugoša Igor
0.00 0
Podgorica, Donja Gorica


Posjeti profil

Preporučujemo

Podgoričanin Igor Mugoša organski proizvodi smokve na Sadinama kod Tološa. Tvrdi da je smokvi za dob...

  • 20.Oct.2013
  • Izvor: vijesti.me

Pročitaj

Imanje Avdula Adrovića je ogledno dobro na kom studenti iz Podgorice dolaze na praksu...

  • 06.Dec.2014
  • Izvor: vijesti.me

Pročitaj

U petak, 27.07.2018.godine u sali Opštine Andrijevica, održana je prezentacija platforme Organicmark...

  • 29.Jul.2018
  • Izvor: www.organicmarket.me

Pročitaj

Svi članci